Dzisiaj jest: 2009

"Międzynarodowy Masowy Bieg Pieniny"

I i II Międzynarodowy Masowy Bieg realizowane były przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego; 20 maja 2005 roku i 12 października 2007 roku.
III Międzynarodowy Masowy Bieg Pieniny 2008 zrealizowany został ze środków własnych oraz przy pomocy współorganizatorów, wspierających nas finansowo, rzeczowo i organizacyjnie; 10 października 2008 roku.

Duże wydarzenie sportowe, realizowane w Pieninach, a skierowane do miłośników biegania z terenu Polski i Słowacji. Obejmuje grupy wiekowe od szkoły podstawowej po osoby dorosłe; w tym roku od szkoły podstawowej po szkołę ponadgimnazjalną. Uczestnicy biegną na trasach o długości od 800 do 12 000 metrów, w przepięknej scenerii Jeziora Czorsztyńskiego (2005), Przełomu Dunajca (2007) lub Krościenka nad Dunajcem (2008). Pierwsze trzy miejsca, w każdej grupie wiekowej, są nagradzane pucharami; pierwsze sześć do dziesięciu miejsc - cennymi nagrodami, pierwszych dziesięć - dyplomami. Słowem, wielkie święto i promocja aktywności sportowej.

29 maja 2009 r.

Tradycyjny już IV Międzynarodowy Masowy Bieg Pieniny 2009 rozegraliśmy w tym roku na drogach wokół zbiornika ZEW Niedzica S.A. w Sromowcach Wyżnych.
Na jego realizację otrzymaliśmy wsparcie finansowe Województwa Małopolskiego.
Również finansowo włączyły się w organizację Biegu wszystkie gminy regionu Pienin; Czorsztyn, Krościenko n.D, Łapsze Niżne, Ochotnica Dolna i Szczawnica.
Dodatkowo, pieniądze na ten cel przekazało nam Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Rzece Dunajec.
Zespół Elektrowni Wodnych Niedzica S.A gościł Bieg na terenie swojego Ośrodka Rekreacyjnego Polana Sosny, udostępniając nam nieodpłatnie swoje obiekty, co bardzo ułatwiło organizację i przyjęcie wszystkich uczestników.
Otrzymaliśmy też w prezencie wodę mineralną od Rozlewni Naturalnej Wody Mineralnej Kinga Pienińska oraz chleb od Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska.
Nad bezpieczeństwem tras i uczestników czuwali, doskonale jak co roku, funkcjonariusze Straży Granicznej ze Sromowiec Wyżnych i ratownicy Grupy Podhalańskiej GOPR z sekcji operacyjnej Krościenko.
Obsługę sędziowską zapewnił Uczniowski Klub Sportowego Spływ ze Sromowiec Wyżnych.
Wolontariusze z Zespołu Szkół i Zespołu Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku n.D dzielnie pomagali w obsłudze biura zawodów, tras, jak i w wydawaniu poczęstunku.
Nagrody wręczali, wystrojeni po góralsku, uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Sromowcach Wyżnych.
Dzięki tym wszystkim formom pomocy organizację i przebieg imprezy oceniamy na medal.
Śmiało można powiedzieć, że było to święto sportu i ludzi młodych.
Przygotowane trasy przebiegło 359 uczestników z 27 szkół podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych. W grupie tej gościliśmy 40 osób ze szkół słowackich. Zawodnicy startowali w 14 grupach wiekowych.
140 roześmianych uczestników wyjechało z nagrodami, pucharami, dyplomami. Pozostali, mamy nadzieję, z zadowoleniem z siebie samych i niezapomnianymi wrażeniami.

BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM WSPÓŁORGANIZATOROM I UCZETNIKOM ZA TEN WSPÓLNY SUKCES!

Galeria Zdjęć

GRATULUJEMY ZWYCIĘZCOM!